Hány éves kortól lehet kontaktlencsét viselni?

Általában 16 év felett, de vannak fiatalabb kontaktlencse viselők is, akik sportolnak, táncolnak, illetve napi szinten olyan tevékenységet folytatnak, amelyben a szemüveg akadályt jelenthet. Ilyenkor a kontaktológus szülői felügyelet mellett és gyakori kontroll ellenőrzéssel adhat kontaktlencsét.

Milyen látásproblémát lehet kontaktlencsével korrigálni?

Szinte már minden látáshibára készítenek kontaktlencsét. Rövidlátóknak mínuszos, távollátóknak pluszos, az összetett dioptriával rendelkezőknek (asztigmiásoknak) cylinderes vagy más néven tórikus kontaktlencséket, akár magas cylinder dioptriákkal is.

kontaktlencsék

Milyen kontaktlencse lesz nekem jó?

Mindig a vizsgálat és az igények mérlegelése dönti el. A kontaktológus szakember a vizsgálat során feltérképezi a szem anatómiai adatait, adottságait, megállapítja a kontaktlencse dioptriáit. Számos kérdést fog feltenni azzal kapcsolatosan, hogy hol és mennyi ideig szeretnéd viselni a lencséket, allergiás vagy-e valamire stb. Mindent figyelembe véve a legalkalmasabb kontaktlencse típust fogja neked ajánlani.

A legmodernebb és legegészségesebb lencsék a napi eldobható kontaktlencsék. A legjobb, hogy nem igényelnek ápolást, mindig friss érzetet, kényelmet, komfortot biztosítanak. A strandolás, fürdőzés szabadságát sem kell megvonnod magadtól. Utazásod során sem foglal nagy helyet. Oda viszed és ott használod ahol csak akarod. Remek választás lehet akkor is, ha csak alkalomszerűen szeretnél lencsét viselni.

A havi és két hetes kihordású kontaktlencsék korszerű változatai a szilikon-hidrogél alapanyagúak. Nagyszerű látásélményt biztosítanak viselőik számára, kényelmesek és nagy mennyiségű oxigénnel látják el a szemedet, amely a nap vége felé is fehér és üde marad. Ezek a lencsék ápolást igényelnek minden nap. Az ápolószer típusát szintén kontaktológusod fogja meghatározni és megtanítja, hogyan és mit tegyél a nap végén lencséiddel.

Kell-e használnom műkönnyet?

Erről szintén a kontaktológusod fog dönteni. Ha a vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy szárazabb a szemed, vagy az egész napodat monitor előtt töltöd, biztosan javasolni fogja neked, hogy a kontaktlencse viselése komfortos és zavartalan legyen a számodra.

Remélem tudtam segíteni!

Ordasiné Horváth Mária
optometrista, kontaktológus

Cikk megjelent: Családinfó Magazin, 2016. június